Wie is Dick Aerts


Dick Aerts ( Haastrecht 24-03-’56) is een vormgever die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de vervaardiging van bronzen beelden met een karakteristiek handschrift. In zijn beelden blijft het wordingsproces zichtbaar. De klok is als het ware even stilgezet en het beeld in wording is in brons geconserveerd.

Aerts volgde de opleiding Monumentale Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht ( 1977-1982). Hier maakte hij kennis met de klassieke beeldhouwkunst die er voor zorgde dat de aanvankelijke plannen om graficus te worden werden verlaten om vervolgens met hart en ziel te gaan boetseren. Jan van Luijn was in die jaren een grote bron van inspiratie en is dat tot op zekere hoogte gebleven.

Aerts heeft in de loop der jaren zijn artistieke carrière moeten combineren met andere bezigheden. Zo heeft hij van 1985 tot 1994 vormen vervaardigd voor een aardewerkbedrijf in Schoonhoven . Van 1995 tot 2000 maakte hij mallen van vele beelden voor een bekende bronsgieterij. Door deze bezigheden kon hij zich als beeldhouwer de ambachtelijke kant van het bronsgieten volledig meester maken.

Vanaf 1993  trad Dick Aerts steeds vaker met zijn werk naar buiten. Vele exposities en manifestaties volgden. Contacten met galeries en collectioneurs stelden hem in staat om steeds weer nieuw werk te produceren. Dit gebeurde vanaf 1996 op het atelier op de Goejanverwelledijk in Gouda ,maar in 2005 betrok hij samen met twee collega-beeldhouwers het oude atelier van Pieter d’Hont op de Wijde Doelen in Utrecht : Atelier Manenburg.

Dit geweldige atelier is de ideale plaats om monumentaal werk te maken, vandaar dat het werk van Dick Aerts hier grotere afmetingen heeft gekregen. Het 32 meter lange Kunstwerk voor de Gemeente Krimpenerwaard kon hier in alle rust ontstaan. Omdat Aerts het atelier deelt met collega Djanashvili  was het mogelijk om samen twee opdrachten uit te voeren ( alijt Ponsiaens voor Jacobikerk in Utrecht en het portret van Koning Willem Alexander aan gracht bij de vismarkt in Utrecht).